سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و به مردى که از او خواست تا پندش دهد فرمود : ] از آنان مباش که به آخرت امیدوار است بى آنکه کارى سازد ، و به آرزوى دراز توبه را واپس اندازد . در باره دنیا چون زاهدان سخن گوید ، و در کار دنیا راه جویندگان دنیا را پوید . اگر از دنیا بدو دهند سیر نشود ، و اگر از آن بازش دارند خرسند نگردد . در سپاس آنچه بدان داده‏اند ناتوان است ، و از آنچه مانده فزونى را خواهان . از کار بد باز مى‏دارد ، و خود باز نمى‏ایستد ، و بدانچه خود نمى‏کند فرمان مى‏دهد . نیکوان را دوست مى‏دارد ، و کار او کار آنان نیست و گناهکاران را دشمن مى‏دارد ، و خود از آنان یکى است . مرگ را خوش نمى‏دارد ، چون گناهانش بسیار است و بدانچه به خاطر آن از مردن مى‏ترسد در کارست . اگر بیمار شود پیوسته در پشیمانى است ، و اگر تندرست باشد سرگرم خوشگذرانى . چون عافیت یابد به خود بالان است ، و چون گرفتار بلا شود نومید و نالان . اگر بلایى بدو رسد ، به زارى خدا را خواند ، و اگر امیدى یابد مغرور روى برگرداند . در آنچه در باره آن به گمان است ، هواى نفس خویش را به فرمان است ، و در باره آنچه یقین دارد در چیرگى بر نفس ناتوان . از کمتر گناه خود بر دیگرى ترسان است ، و بیشتر از پاداش کرده او را براى خود بیوسان . اگر بى نیاز شود سرمست گردد و مغرور ، و اگر مستمند شود مأیوس و سست و رنجور ، چون کار کند در کار کوتاه است و چون بخواهد بسیار خواه است . چون شهوت بر او دست یابد گناه را مقدّم سازد ، و توبه را واپس اندازد و چون رنجى بدو رسد از راه شرع و ملّت برون تازد . آنچه را مایه عبرت است وصف کند و خود عبرت نگیرد ، و در اندرز دادن مبالغه کند و خود اندرز نپذیرد . در گفتن ، بسیار گفتار ، و در عمل اندک کردار در آنچه ناماندنى است خود را بر دیگرى پیش دارد ، و آنچه را ماندنى است آسان شمارد . غنیمت را غرامت پندارد و غرامت را غنیمت انگارد . از مرگ بیم دارد و فرصت را وامى‏گذارد . گناه جز خود را بزرگ مى‏انگارد و بیشتر از آن را که خود کرده ، خرد به حساب مى‏آرد ، و از طاعت خود آن را بسیار مى‏داند که مانندش را از جز خود ناچیز مى‏پندارد . پس او بر مردم طعنه زند و با خود کار به ریا و خیانت کند با توانگران به بازى نشستن را دوست‏تر دارد تا با مستمندان در یاد خدا پیوستن . به سود خود بر دیگرى حکم کند و براى دیگرى به زیان خود رأى ندهد ، و دیگران را راه نماید و خود را گمراه نماید . پس فرمان او را مى‏برند و او نافرمانى مى‏کند . و حق خود را به کمال مى‏ستاند و حق دیگرى را به کمال نمى‏دهد . از مردم مى‏ترسد ، نه در راه طاعت خدا و از خدا نمى‏ترسد در راه طاعت بنده‏ها . [ و اگر در این کتاب جز این گفتار نبود ، براى اندرز بجا و حکمت رسا ، و بینایى بیننده و پند دادن نگرنده اندیشنده بس مى‏نمود . ] [نهج البلاغه]
ولی امر مسلمین جهان امام مطلق سید علی س
پیوندها
لحظه های آبی
در سایه سار ولایت
گل رازقی

منتظر ظهور
upturn یعنی تغییر مطلوب
فرصت ها
فانوس عشق
بوستــــــان ادب و عرفــان قـــــــرآن
بندیر
مــــــــــــــبـــــــلِّــــــــــــغ اســــــــلـــام
سلام
شقایقهای کالپوش
گل باغ آشنایی
...عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
کلبه بصیرت
*تنهایی من*
بلوچستان
هم نفس
آسمون آبی چهاربرج
دنیای آسان
اشک شور
نگارستان خیال
هواداران همای پرواز
نغمه ی عاشقی
بهارانه
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
سرچشمـــه فضیـلـــت ها ؛ امـــام مهــدی علیــه السلام
اکبر پایندان
سایت مشاوره بهترین تمبرهای جهان دکترسخنی
حبیبی حسین
سرچشمـه فصـاحت و بلاغت
کلّنا عبّاسُکِ یا زَینب
امامزاده میر عبداله بزناباد
بـــــــــاغ آرزوهــــــــــا = Garden of Dreams
صراط مستقیم
برترین لحظه ها
سلام دوستان عزیزم به وبلاگ جبهه بیداری اسلامی خوش آمدید
هیئت بیت العباس (ع) روستای المشیر
مقبلی جیرفتی
طراوت باران
تنهایی......!!!!!!
کربلا
عشق مشعلدار
سارا احمدی
.: شهر عشق :.
پیامنمای جامع
دلـتنگــ همیـشـگـــــــــی
سایت روستای چشام (Chesham.ir)
شهادت به روز
بنده ی ناچیز خدا
سلام آقاجان
محمدمبین احسانی نیا
*bad boy*
سرزمین رویا
گوناگون
فرمانده آسمانی من
پرستاری 91
مرام و معرفت
جاده خاکی عشق
من.تو.خدا
سربازی در مسیر
دل شکســــته
♥ღ تنــــهایــــی من ღ♥
دل نوشته
منتظر نباش تا پرنده ای بیاید و پروازت دهد در پرنده شدن خویش بکوش
من و اریکان
تبیان
عشق
قــلــب هــای آبــی انــاری
ترخون
زیبا ترین وبلاگ
علمدار بصیر
مشکات نور الله
در آغوش خدا
انجام پروژه های دانشجویی برای دانشجویان کنترل
پسران علوی - دختران فاطمی
sajadb.tk
تعمیرات تخصصی پرینترهای لیزری رنگی ومشکی وفکس وشارژکارتریج درمحل
عمارمیاندواب
مهاجر
جیغ بنفش در ساعت 25
مردود
profosor
دهکده کوچک ما
گروه اینترنتی جرقه داتکو
من،منم.من مثل هیچکس نیستم
دختر و پسرای ایرونی
متین
وب سایت شخصی یاسین گمرکی
*(: دنـیــــای مـــــــن :) *
آتیه سازان اهواز
دهکده علم و فناوری
شادِ شاد
کشکول
چی کار؟
عشق پاک
دوستانه
باران نامه
« « عاشقی » »
شخصی
نمی دونم بخدا موندم
کشاورزی نوین
تینا!!!!
باکری میاندوآب
•.ღ♥ فرشتــ ـــ ـه تنهــ ــ ــایی ♥ღ.•
محبین
یک عاشقانه ی ساده برای من......
::₪ °اینجا همه چی در همه° ₪ ::
خنده بازار 2
دخت خورشید
به رنگ آبی
عـــــــــــاشــــــــقانــــــــــــه هــا
دلو بزن به دریا
عشـ۩ـق یـ۩ـعنی یـ۩ـه پــ۩ـلاک......
بهار عشق
دل شکسته
*(حرفهای نگفته)*
حرفهایی ازجنس بهشت
تجربه های مربی کوچک
آخرین اخبار شرکت های مربوط به موبایل
شادی ، تفریح ، پیامک
تینا
♥ღردپای عشق♥ღ
Chamran University Accounting Association
مقاله های تربیتی
عزیز دل
به نام خالق عشق
فــردا
سکوت عاری از صداست.
آرامش جاویدان در پرتو آموزه های اسلام
vagte raftan
*...بانو...*
مسعود رضانژاد فهادان
از یک انسان
جک
کمپین حمایت از باقری لنکرانی
فــــــــــــــــــــ ر یـــــــــــ ا د
صداقت
جوجو
بازی
چیزهای جالب
جالب انگیزناک
آسمان آبی
نوجوونی از خودتون
اتاق دلتنگی
سه ثانیه سکوت
هزاره
جوک و خنده
دهاتی
دکتر علی حاجی ستوده
sindrela
آشنای غریب
آخرین منجی
شخصی
عشق بی انتها
من هیچم
حدائق ذات بهجة
پسران جوان
والفجر8
کافه ترانزیــــــــت
____نازیانه_____
معماری نوین
شهدای کوهسرخ(مکی)
کد تقلب کرک و ترینر بازی ها
حکمت
عاشقانه
کلاه بافتنی
bakhtiyari20
بروزترین ها

   

 

 

 

 

ولایت مطلقه فقیه از منظر تاریخی

 

 

چرا قبل از انقلاب, ولی فقیه به عنوان یک اصل مطرح نبود در حالی که اکنون آن را به عنوان یک اصل در زمان غیبت می دانیم

چرا قبل از انقلاب، ولی فقیه به عنوان یک اصل مطرح نبود؛ در حالی که اکنون آن را به عنوان یک اصل در زمان غیبت می‏دانیم؟

 

پردازی اساسی و مدوّن در مورد اصل ولایت فقیه و نیز تحقق عم آن به شکل گسترده و فراگیر، در قالب جمهوری اسلامی ایران، به چند قرن اخیر - به ویژه زمان انقلاب اسلامی- باز می‏گردد، اما بررسی‏های اسلامی و تاریخی، به روشنی بیان‌گر این واقعیت است که اصل ولایت فقیه -چه از لحاظ نظری و چه از لحاظ عملی- دارای پیشینة تاریخی زیادی، حتی در دوران پیامبر اکرم‏ صلی‌الله وعلیه وآله و ائمه‌اطهارعلیهم‏السلام می‏باشد و فقیهان بی‌شماری در حد مقتضیات زمان و مکان، اقدام به اعمال ولایت خویش کرده‏اند.

 

پیشینة نظری ولایت فقیه را می‏توان در منابع مختلف به صورت زیر بررسی کرد:

 

 

? ولایت فقیه در قرآن


اگر چه کلمة ولایت فقیه - که یک اصطلاح فقهی است - در قرآن به کار نرفته است، ولی مفهوم و معنای آن، از مجموعه آیات قرآن کریم، به روشنی به دست می‏آید. مروری بر آیات کلام الله مجید نشان می‏دهد که حداقل حدود 200 آیه از قرآن کریم - مستقیم و غیرمستقیم - خطوط کلی حکومت و ولایت در جامعه را نشان ‏می‌دهند. نتیجه‏ای که از بررسی و دقت در این آیات به دست می‏آید، این است که مسلمانان، تنها

باید از انسان‏های دانشمند و عالم به احکام دین - که علاوه بر همه توانایی‏ها و شرایط عقلی و عرفی حکومت، دارای حد نصاب تقوا و عدالت هم باشند - پیروی و اطاعت کنند. بنابراین، از نظر اسلام، فاقد چنین شرایط و ویژگی‏هایی، حق حاکمیت و صلاحیت قرار گرفتن در منصب حکومت را ندارد و این، همان روح و محتوای اساسی «ولایت فقیه» است.

Image result for عکس های مقام معظم رهبری

جالب است بدانیم که در آیه 44 سوره مائده، صریحاً به مسئله حکومت دینی و حکمرانی جانشینان حضرت موسی و دانشمندان دین یهود بر طبق کتاب (تورات) و وحی الهی، اشاره شده است. در این آیه، چنین آمده است: «إِنَّا أَنْزَلْنَا التَّوْرَاتَ فِیهَا هُدًی وَ نُورٌ یَحْکُمُ بِهَا النَّبِیُّونَ الَّذِینَ أَسْلَمُوا لِلَّذِینَ هَادُوا وَالرَّبَّانِیُّونَ وَالأحْبَارُ... وَمَنْ لَمْ یَحْکُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَئِکَ هُمُ الْکَافِرُونَ؛ ما تورات را که در آن راهنمایی و روشنایی بود نازل

 

تکلیف | حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در حال نام‌نویسی برای حضور در انتخابات، 23 شهریور 1360

کردیم تا به موجب آن، پیامبرانی که تسلیم [فرمان خدا] بودند و نیز ربانیون و دانشمندان، برای یهود، حکم و داوری کنند... و کسانی که به آن چه خداوند نازل کرده، داوری نکرده‌اند، آنان کافرانند».

 

خداوند در این آیه بیان می‌کند که سه گروه، بر مبنای کتاب‌های آسمانی، حکومت می‌کنند؛ 1. انبیا، 2. جانشینان انبیا (ربانیون) و 3. دانشمندان (احبار). انبیا و جانشینان آنها، در این زمینه، جایگاه معلومی دارند؛ اما دانشمند و عالمی که بر مبنای کتاب آسمانی حکومت می‌کند، ولی فقیه است. این آیه شریفه، هم تصریح به وجود ولایت فقیه در ادیان گذشته دارد، هم دلالت بر مشروعیت آن حکومت و هم دلالت بر مشروعیت حکومت در زمان غیبت انبیا و اوصیا.

 

 

 

 

 

 

? ولایت فقیه در سیرة پیامبر (ص)

بررسی سیرة عملی و نظری پیامبر اکرم‏صلی الله وعلیه وآله، مبیّن این واقعیت است که یکی از مهم‏ترین کارهای آن حضرت، استحکام تداوم رهبری، به وسیلة «نخبگان دینی»، بر اساس دستورات الهی بود. بر

اساس تعالیم پیامبر اکرم‏صلی الله وعلیه وآله، ولایت «عالمِ به احادیث و روایات» - که حضرت آنان را «فقیه» می‏نامید - باید در جامعه تحقّق یابد و به همین سبب می‏فرمود: «ای مردم! جانشینان من، کسانی‏اند که پس از من احادیث و سنت مرا بیان می‏کنند».2 همچنین فرمود: «فقیهان، امانت‌داران پیامبرانند».3 همچنین آمده است: «عالمان، وارثان پیامبرانند».

پیامبر اکرم‏صلی الله وعلیه وآله در مرحلة نخست، برترین فقیهان و نخبگان، یعنی معصومان‏علیهم‏السلام را جانشینان خاص و در مرتبة دوم، فقیهان غیر معصوم را جانشینان عام خود معرفی فرمود.

 

بنابراین، نخستین بار پیامبر اکرم‏صلی الله وعلیه وآله «ولایت» و «ولایت فقیه» را از جهت نظری و عملی، پایه گذاشت و فرمود: «اگر زمام امر ملّتی به شخصی واگذار شود که در بین آن ملّت، عالم‏تر از او وجود داشته باشد، وضع آن ملّت، همیشه رو به انحطاط و سقوط می‏رود؛ تا زمانی که مردم از آن راهِ رفته، باز گردند و زمام امر را به دست داناترین خود بسپارند».

5

پیامبر اکرم‏صلی الله وعلیه وآله نخبه بودن و صلاحیت رهبری را در علم و عالم بودن به کتاب و سنت الهی می‏داند و این شرط، حتی در انتخاب کارگزاران، فرمانداران و مقامات پایین‏تر نیز باید مراعات شود و در غیر این صورت، به اسلام و مسلمانان، خیانت شده است. پیامبرصلی الله وعلیه وآله اگر چه می‏توانست دانشمندان دیگری را -که علم تاریخ، حقوق، سیاست، طبّ، اقتصاد، صنعت، و... دارند- جانشین خود و حاکم

 

همدلی و هم‌زبانی | شور و شعف مردم برای رای به نامزد محبوبشان‌ و تبلیغات مردمی، 11 مهر 1360

بر مردم کند، ولی برشناخت شریعت اسلامی، تکیه کرد و فرمود: «کسی که کاری از مسلمانان را به عهده گیرد، در صورتی که می‏داند فرد مناسب‏تری برای آن موضوع وجود دارد که به کتاب خدا و سنّت پیامبر داناتر است، به درستی که به خدا و رسول او و همه مسلمانان، خیانت کرده است».

6

بعد از پیامبر اکرم‏صلی الله وعلیه وآله، ائمه معصومعلیهم‏السلام نیز به مسئله ولایت فقیه، اهمیت ویژه‏ای دادند و بر نقش فقه و فقاهت در اداره و رهبری جامعة اسلامی، تأکید کردند. امام علی‏علیه‏السلام می‏فرماید: «ای مردم! به درستی که شایسته‏ترین مردم به این امر [حکومت]، قوی‏ترین مردم و عالم‏ترین آنان به دستورات خداوند، در امر حکومت است».

7

علاوه بر این، روایات متعدد دیگری نیز از امامان معصوم‏علیهم‏السلام در زمینة ولایت فقیه نقل شده که به جهت اختصار، از ذکر آنها خودداری می‏شود.8

 

 

? ولایت فقیه و اندیشمندان اسلامی


از ابتدای عصر غیبت، فقیهان و اندیشمندان اسلامی، به دلیل احساس نیاز بیشتر در مورد رهبری جامعه اسلامی، با استناد به قرآن و روایات معصومین‏علیهم‏السلام به مسئلة «ولایت فقیه» اهمیت داده و در آثار مختلف خود، به این موضوع پرداخته‏اند. بررسی این آرا و نظریات، به خوبی نشان می‏دهد که فقیهان و اندیشمندان اسلامی، از ابتدا در مورد اصل ولایت فقیه، اتفاق نظر داشته‏اند.

 

مرحوم نراقی می‏نویسد: «ولایت فقیه فی الجمله بین شیعیان، اجماعی است و هیچ یک از فقها فی‌الجمله در ولایت فقیه اشکال نکرده است».9 ابن ادریس از فقهای قرن ششم هجری، می‏نویسد: «ائمه،

همه اختیارات خود را به فقهای شیعه واگذار کرده‏اند».

10

صاحب جواهر می‏نویسد: «کسی که در ولایت فقیه وسوسه کند، طعم فقه را نچشیده است و معنا و رمز کلمات معصومین‏ علیهم‏السلام را نفهمیده است».

11

امام خمینی‏ نیز در این زمینه می‏فرماید: «موضوع ولایت فقیه، چیز تازه‏ای نیست که ما آورده باشیم؛ بلکه این مسئله از اول، مورد بحث بوده است. حکم میرزای شیرازی در حرمت تنباکو، چون حکم حکومتی

بود... همه علما تبعیت کردند... مرحوم کاشف الغطاء بسیاری از این مطالب را فرموده‏اند... مرحوم نراقی همة شئون رسول الله را برای فقها ثابت می‏دانند. آقای نائینی نیز می‏فرمایند: این مطلب از مقبولة عمر بن حنظله استفاده می‏شود... این مسئله، تازگی ندارد...».

12

پاره‏ای از منابع فقهی اندیشه ولایت فقیه از ابتدای غیبت کبری عبارتند از:

 

1) شیخ مفید (333 - 413)، المقنعه، ص 810.

2) ابوالصلاح حلبی (م. 447ه)، الکافی فی الفقه، ص 422.

3) ابن ادریس حلی (م. 598ه)، السرائر، ص 537.

 

 


4) محقق کرکی (م. 940ه)، رسائل (رسالة صلاة الجمعه)، ج 1، ص 141.

5) محقق حلی (م. 676ه)، مسالک الافهام، ج 1، ص 53.

6) مقدس اردبیلی (م. 990ه)، مجمع‏الفوائد والبرهان، ج 4، ص 205.

7) حسینی عاملی (م. 1226ه)، مفتاح الکرامة، ج 10، ص21.

8) ملا احمد نراقی (م. 1245 ه)، عوائد الایام، ص 187.

 

 

 

9) میرفتاح مراغی (م. 1266ه)، عناوین، ص 345.

10) شیخ محمد حسن نجفی (م. 1266ه)، جواهر الکلام، ج 16، ص 178.

11) شیخ مرتضی انصاری (م. 1281ه)، المکاسب، ص 154 و القضاء و الشهادات، ص 243.

 

 

 

12) حاج آقا رضا همدانی (م. 1322ه)، مصباح الفقیه، کتاب الخمس، ص160.

13) سید بحرالعلوم (م. 1326ه)، بلغة الفقیه، ج 3، ص 221.

14) آیت‏الله ‏بروجردی (م. 1382ه)، البدر الزاهر (تقریرات درس خارج)، ص52.

 

 

 

 

 

15) شیخ مرتضی حائری (م. 1362ه)، صلوة الجمعه، ص 144.

16) امام خمینی (م. 1368ه)، کتاب البیع، ج 2، ص 488 و ولایت فقیه.

بنابراین، مسئلة ولایت فقیه از جهت نظری، عمری به درازای اصل اسلام و به ویژه فقه شیعه دارد و به هیچ وجه، نمی‏توان آن را نظریه‏ای جدید به حساب آورد.

پی‌نوشت‌ها:

1. ر.ک: علی ذوعلم، نگاهی به مبانی قرآنی ولایت فقیه.

2. صدوق، من لایحضر الفقیه، ج ، ص592.

3. کلینی، کافی، ج 1، ص 39.

 

یادگار | عکسی از حضرت آیت‌الله خامنه‌ای که پای آن را امضا کرده‌اند.

 

4. همان، ص 34.

5. مجلسی، بحارالانوار، ج10، ص143.

 

 

اتحاد برای خدمت | سخنرانی در مراسم افتتاحیه مجلس دوم شورای اسلامی، 7 خرداد 1363

 

 

6. امینی، الغدیر، ج8، ص291.

7. طبرسی، الاحتجاج، ص182.

8. ر.ک: امام خمینی، ولایت فقیه، ص 48 – 114.

9. ملا احمد نراقی، عوائد الایام، ص 186.

 

فرمانده | مراسم‌ جشن‌ فارغ‌ التحصیلی دانشکده افسری، 17 فروردین 1364

 

10. ابن ادریس، السرائر، ج2، ص25.

11. نجفی، جواهر الکلام، ج 2، ص 398.

12. امام خمینی، ولایت فقیه، ص 112 – 113

 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط کیوان گیتی نژاد 95/11/16:: 10:26 صبح     |     () نظر